MALERI 18. Kunstinstitusjonene og fagorganisasjonene på Agder inviterer igjen til seminardag om tendenser innenfor samtidskunsten.

Fjorårets seminar, MATERIALER 17, hadde tema «materialfølelse». Årets seminar har vi valgt å kalle MALERI 18, og vil bestå av foredrag, presentasjoner og samtaler med kunstnerne Leonard Rickhard, Gerd Elise Mørland, Agnete Erichsen, Tom Lid og Ditte Ejlerskov. I tillegg vil Kristiansand Kunsthalls daglige/kunstneriske leder Cecilie Nissen lansere publikasjonen Maleriet blir til. Boken består av intervju med kunstnerne Leonard Rickhard, Vibeke Slyngstad og Ditte Ejlerskov.

Maleri er det som vekker den første kunstinteressen hos mange. I hvert fall for oss som er oppvokst i den vestlige delen av verden. Forestillingen om maleriet som kunstens standard er fortsatt en utbredt oppfatning. Kunstnere som i møte med nye mennesker forteller at de er kunstnere, får ofte spørsmålet: «Så interessant. Hva maler du?».

Samtidig har maleriet vært anklaget for å være elitistisk, bakstreversk, narsissistisk, irrelevant, et statussymbol for rike samlere, og den hvite privilegerte vestlige sivilisasjons kunstform. Det har blitt sablet ned av språkorienterte postmoderne tenkere og ignorert av kuratorer som har vært mer opptatt av å orientere seg blant nye medier og kunstuttrykk. Men til tross for at maleriet har mistet sin privilegerte posisjon som følge av både dette og den teknologiske utviklingen, må man kunne fastslå at det fortsatt kan regnes som et medium som produserer verdi.

Maleriet har aldri utviklet seg i et vakuum. Det har alltid fungert i respons til et utvidet felt som inkluderer andre medier, og hver gang det har blitt skjøvet til side har det alltid hatt evnen til slå tilbake i nye former. Vi lever i en tid full av visuelle uttrykk og ny teknologi som dundrer inn i livene våre hver eneste dag. Hvorfor er det da interessant å skape kunst og snakke om en kunstform som er helt stille, og som man må møte opp personlig for å se? Og tilfredsstiller maleriet noen kunstneriske behov man ikke får gjennom andre medier?

Velkommen til seminardagen MALERI 18!

PROGRAM:

1100 – 11:30:
Registrering, kaffe og velkomst i Kristiansand Kunsthall

1130 – 1215:
Keynote/foredrag Leonard Rickhard

1215 – 1245:
Keynote/foredrag Gerd Elise Mørland

1245 – 1330:
Lunsj i Kristiansand Kunsthall

1345 – 1415:
Tom Lid og Agnete Erichsen i samtale

1430:
Panelsamtale med Leonard Rickhard, Cecilie Nissen og Ditte Ejlerskov

PRAKTISK INFORMASJON:

Når:
28.04.2018

Hvor:
Kunsten- og litteraturens hus
(Kristiansand kunsthall / folkebibliotek).

Pris:
150,- for ordinærbillett. 100,- for studenter.
(Lunsj følger med i billettprisen)

Påmeldingsfrist:
Mandag 23.april. Vennligst send mail til Andreas Røst, andreas@kristiansandkunsthall.no for å melde deg på.
OBS!: Det er bindende påmelding.

Du betaler for billetten under registreringen på selve seminardagen. Vi tar i mot kort og kontant.

Arrangementet er støttet av Norske Kunstforeninger, Norske Billedkunstnere, Norske Kunsthåndverkere og Kristiansand Kommune

MALERI 18 er et samarbeid mellom Sørlandets Kunstmuseum, Kristiansand Kunsthall, Agder Kunstsenter, Risør Kunstpark og NBK-Agder.

PRESENTASJON AV DELTAKERNE:

Leonard Rickhard (f.1945) bor og arbeider i Arendal, og har gjennom mer enn 30 år markert seg som en av Norges ledende malere. Rickhard er utdannet ved kunstakademiet i Oslo og hadde sin første separatutstilling i Kunstnerforbundet i 1974. Han har deltatt på flere store separatutstillinger, blant annet på Astrup Fearnley Museet og i Nasjonalgalleriet. I 2009 var han årets festspillutstiller i Bergen Kunsthall. Han har deltatt på en rekke kollektive mønstringer i både inn- og utland, og er innkjøpt av ledende samlinger i Norge og Sverige. Leonard Rickhards malerier har i dag en prominent posisjon i den skandinaviske samtidskunsten.

Gerd Elise Mørland (f.1976) er utdannet kunsthistoriker og kurator og har tidligere vært ansatt som sjefskurator ved Kistefos-museet og som prosjektkurator på Henie Onstad Kunstsenter. Hun har en MA i kunsthistorie og kuratering fra Universitetet i Oslo (2009) og Goldsmiths University of London (2008) Hun har skrevet for en rekke magasiner, blant annet for Kunstkritikk og Kunstløftet-avisa. Gerd Elise er tidligere redaktør i Periskop og jobber i dag som direktør for formidling ved Munchmuseet.

Ditte Ejlerskov (f.1982) bor og arbeider i Danmark. Hun har studert ved Århus kunstskole, The Funen Art Academy og Malmö Art Academy. Ejlerskov arbeider primært med maleri, men jobber også med tekst, video, installasjon og grafiske trykk. Ejlerskovs arbeider har vært vist i Sverige, blant annet på Malmö Konsthall, Malmö Konstmuseum og Uppsala Konstmuseum, i tillegg til flere soloutstillinger i Danmark. Hun har også hatt solo- og gruppeutstillinger i Spania, Tyskland, Finland, England, Slovenia, Frankrike, USA og Norge. Hun har mottatt et flertall kunstnerstipend, blant annet fra statens kunstfond i Danmark og svensk kulturråd.

Agnete Erichsen (f.1958) bor og arbeider i Høvåg. Utdannet ved SHKS og Statens kunstakademi, Oslo. Erichsen var aktiv i gruppe N.N.N. på 80-tallet, med utstillinger i Oslo og Berlin. Soloutstillinger i Oslo og Kristiansand. Viktige gruppeutstillinger og kunstprosjekter: Kunst in Norwegen Heute, Neue Galerie Ludwigsamlung, Aachen; Utexti, Wang, Oslo; Jeanne d´Arch, Sørlandets kunstmuseum; Blodig alvor, Kode Bergen; On trial, Galleri F-15 Moss, Mile End Art Pavillion, London; I sammen, Kristiansand Kunsthall. Mottok Sørlandets litteraturpris i 2000 for barneboka Alfabetet om sommeren. Erichsen er innkjøpt av Oslo kommunes kunstsamlinger, Sørlandets Kunstmuseum og Nasjonalmuseet.

Tom Lid (f. 1952) bor og arbeider i Høvåg. Utdannet ved SHKS og Statens kunstakademi, Oslo. Var med på å starte fellesverkstedet Myren grafikk i Kristiansand. Var aktiv i gruppe Provins på 80-tallet, med base i Oslo. Viktige gruppeutstillinger: 27 unge malere, Kunstnernes hus; Borealis, Kunsthall Helsinki; Kunst in Norwegen Heute, Neue Galerie Ludwigsamlung, Aachen; Blodig Alvor, Kode Bergen. Soloutstillinger bl.a. i Kunstnerforbundet, Christianssands Kunstforening, Galleri K, Oslo, Trafo kunsthall, festspillutstiller ved De internasjonale kirkefestspill i Kristiansand. Var jubileumsutstiller i Åsgårdstrand ved Munch-jubileet i 2013. Lid er representert ved bl.a. Nasjonalmuseet, Trondheim kunstmuseum, Sørlandets kunstmuseum, UiAs kunstsamling.