Agder Kunstsenter har gleden av å invitere til åpning av separatutstillingen PROJECTIONS av Christina Leithe H. lørdag 20. oktober kl. 14.00.
Åpningsord ved fotograf Sidsel Jørgensen.

Opplesning ved forfatter Mirjam Kristensen.

Utstillingsperiode: 20. oktober – 04. november.
Åpningstider: tors.-søn. kl. 12-16.
Gratis inngang.

HISTORIER OM Å LEVE SEG INN

På begynnelsen av 1900-tallet lanserte den tyske professoren Theodor Lipps begrepet Einfühlung; innføling. Lipps var som filosof og psykolog opptatt av estetikk. Han mente at man kunne projisere sitt eget bevissthetsliv på et objekt, og at det var slik et kunstverk fikk mening og liv. Begrepet Einfühlung ble siden oversatt til engelsk og det begrepet som vi i dag kjenner som empati. Begrepet blir først og fremst brukt om evnen til å leve seg inn i et annet menneskes liv. Men i kunsten kan empati eller innføling bety å ta en posisjon hvor blikket som ser blir en like viktig del av kunstverket som selve motivet.

Christina Leithe H. fotograferer i svart hvitt, og noen av de første fotografiene i samlinga «Projections» er tatt i München hvor Theodor Lipps var ansatt ved universitetet. Men München er også byen hvor Hitler holdt sine første taler i en ølhall og nasjonalsosialismen tok form. Det er også byen hvor tv-detektiven Derrick holder til. Fotografiene fra München får dermed en dobbel betydning når byens historie rommer både historien om empati-begrepet og nasjonalsosialismen, men også populærkultur. Leithe har fotografert ulike bygninger i München, blant annet ølhallen hvor Hitler hodt tale, en kirke, universitetet og scener fra Derrick-episoder, men ingen av fotografiene er dokumentariske; de er snarere utsnitt som viser betrakterens, altså kunstnerens, posisjon.
Leithe har kalt sin samling for projeksjoner, men hva er det som projiseres? I bygningene, stedene, naturen og menneskene i motivene, finnes et mørke, men også et lys. Hva er stedene uten menneskene? Er de tomme og uten historie? En bygning blir fylt med mening når vi ser den og kan historien. Et fjell som bestiges får en nærmest metaforisk betydning for den som står på toppen og ser ut over. Et menneske som fotograferes i en situasjon blir til et minne. Blikket som ser skaper fortellingene og meningen.

Ensomhet er en betingelse ved menneskelivet. Leithe har fanget denne ensomheten som en mørk undertone i sine analoge fotografier hvor mørke og lys ofte glir over i hverandre og gir ulike nyanser av grått, hvitt og svart. Men samtidig finnes også en innlevelse i ethvert motiv, ja til og med en begeistring over mengden av motiver som føyer seg inn i rekken, som sammen danner en historie. Langsomt trer fortellingene fram, slik motivene trer fram i mørkerommet, og danner en større historie om innlevelse i tingene, stedene og menneskene.
I møte med det andre, møter en også seg selv. I «Projections» kan du ta en annens posisjon.

Mirjam Kristensen, forfatter

 

Om kunstneren:
Christina Leithe H. (f. 1978) bor og arbeider i Søgne og i Oslo. Hun har mastergrad fra Malmø Kunstakademi i Sverige fra 2006. Siden har hun hatt en rekke utstillinger både i Norge og internasjonalt. Hun har blant annet hatt soloutstillinger ved visningssteder som Kunstnerforbundet (2018), BOA (2018), Breadfield, Malmø (2016), Heimdal Kunstforening (2015), Akershus Kunstsenter (2014) og Galleri Maria Veie (2012, 2009). Hun har deltatt i gruppeutstillinger ved institusjoner som Shoot Gallery (2017), Sandefjord Kunstforening (2015), The Folio Club, Barcelona (2015), Tromsø Kunstforening (2015), Kunsthal Charlottenborg, København (2013) og Kunstnerforbundet (2008) for å nevne noen.
I 2012 mottok hun Nordic Dummy Award for fotoboken Notes. I tillegg til sin egen praksis er Leithe H. med-redaktør av kunstpublikasjonen Spesial Nord.

Utstillingen er støttet av Norsk Kulturfond, Fond for Lyd og Bilde, Billedkunstnernes Vederlagsfond.