Agder Kunstsenter og Bomuldsfabriken Kunsthall inviterer til gratis kurs i papirtilvirkning ved Bomuldsfabriken i Arendal i uke 38 og 39 2019.

• Når:
18.-22. september 2019 (uke 38), hver dag kl. 10-16
25.-29. september 2019 (uke 39), hver dag kl. 10-16
• Hvor: Bomuldsfabriken, Arendal
• Antall: 10 deltakere per kurs
• Pris: Gratis (medlemmer/kunstnere blir prioritert, men vi fører venteliste)
• Påmeldingsfrist: 23. august 2019
• Påmelding: madeleine.katarina.park(a)arendal.kommune.no

Samme kurs vil bli holdt både i uke 38 og 39.

Papirhåndverkets Reise Gjennom Verden

Et femdagers kurs i papirtilvirkningens historie

Papirhåndverket oppsto i Kina rundt 200 år før vår tidsregning. Derfra spredte håndverket seg via silkeveien vestover mot Sentral Asia, samt øst mot Korea og Japan. Rundt midten av 700-tallet ble håndverket en del av håndverksproduksjonen i den muslimske verden i Sentral Asia, med sitt midtpunkt i byen Samarkand, som i dag ligger i Usbekistan. Fra Sentral Asia spredte håndverket seg videre gjennom Midtøsten, Nord-Afrika og nådde den Iberiske halvøy rundt begynnelsen av 1000-tallet. Samtidig som papirtilvirkningen spredte seg mot dagens Europa, fikk håndverket fotfeste i både Korea og Japan gjennom spredningen av Buddhismen som tidlig skrev ned sine hellige skrifter på papir. Papirhåndverket har utviklet seg til mange lokale tradisjoner gjennom den over 2000 år lange reise gjennom verden, både med tanke på verktøy, samt råmaterialer.

Dette femdagers kurset fokuserer på fire ulike historiske teknikker: papirtilvirkning fra Japan, Nepal/Tibet, Midtøsten/India og den tidlige Europeiske teknikken før industrialiseringen av håndverket på 1800-tallet. Som deltaker kommer du til å lære inngående om papirtilvirkningens historie gjennom å lage papir fra disse forskjellige tradisjoner med hjelp av verktøy og råmaterialer typiske for den enkelte tradisjon. Under kurset vil du også lære om forskjellige overflatebehandlinger, samt farging av papir med bruk av naturfarger.

Kurset inneholder både praktiske og teoretiske deler med forelesninger og diskusjoner om papirets historie og dens teknikker. Etter kurset kommer du til å ny kunnskap, samt en mengde ulike typer papir til videre arbeid og inspirasjon.

Kurset krever ingen forkunnskaper og undervises på norsk og engelsk

Kursledere:
Radha Pandey – Bokkunstner, Papirtilvirker og Boktrykker
Johan Solberg – Bokbinder, Papirtilvirker og Konservator